maandag 2 juli 2007

Frikandel goreng in gekruide saus



Ingrediënten

Voor de gehaktballen:
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 3 teentjes knoflook, ragfijn gesneden
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 gekookte aardappelen, fijngeprakt
  • 2 eieren
  • zout, peper
  • plantaardige olie
Voor de saus:
  • 1 uitje, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 0,5 theelepel serehpoeder
  • 0,5 theelepel sambal trasi
  • mespunt laospoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 dl bouillon
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • allesbinder
  • plantaardige olie
Bereiding

Doe het gehakt met knoflook, kruidnagelpoeder, nootmuskaat, ketoembar, aardappelen, eieren, zout en peper in een schaal en kneed alles goed dooreen. Maak gehaktballetjes en laat ze in de koelkast een half uur rusten.

Verhit de wok en doe er 1 eetlepel olie in. Draai het vuur iets lager en smoor uitje en knoflook tot de ui glazig is. Bak laos, gemberpoeder, serehpoeder en sambal trasi even mee en giet er de bouillon bij. Laat de saus op laag vuur even sudderen.

Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Schep ze in de saus en laat ze afhankelijk van de grootte in 10-20 minuten gaar stoven.

Schep de balletjes uit de saus. Voeg indien nodig nog wat water toe aan de saus, bind met wat allesbinder en roer er 1 eetlepel ketjap door. Laat een paar minuten zachtjes koken.

Serveer de gehaktballetjes met de saus.

Voor 4 personen

1 opmerking:

Lidy zei

Ik heb dit heerlijke recept voor mijn verzameling meegenomen.