vrijdag 20 juli 2007

Abrikozenjam




Nodig: (Voor ongeveer twee potten)

  • 500 gram verse abrikozen of 250 gram gedroogde
  • 500 gram suiker
  • sap van een kleine citroen
  • stukje boter
  • 2 gesteriliseerde glazen potten
  • cellofaan
  • elastiek

Bereiding:
Halveer de abrikozen, haal de pitten eruit en houd ze apart.
Vul een pan met afwisselend laagjes halve abrikozen en suiker. Besprenkel met het citroensap; dek af met een theedoek en laat dit zo een nacht rusten.
Kraak de helft van de pitten met een notenkraker en haal de binnenste pitten (de kern) eruit. Blancheer ze 1 tot 2 minuten in kokend water en haal de velletjes eraf. Hak of maal de pitten fijn.
Zet de pan met abrikozen op een middelhoog vuur en laat ze zachtjes koken tot alle suiker is opgelost. Draai het vuur hoger en kook de jam 20 à 25 minuten onder af en toe roeren tot ze gebonden is. Om te controleren of de jam de juiste dikte heeft, schept u een theelepel op een bord dat uit de koelkast komt. Als zich rond de jam een vel vormt, is de jam klaar. Roer de boter erdoor, daarmee verdwijnt het schuim, en voeg de pitten toe.
Giet de jam in hete gesteriliseerde potten. Sluit deze met cellofaan. De jam is ongeopend 1 jaar houdbaar.

Een recept van Landgoed De Mariënwaerdt.
Jampotten schoonmaken:
Spoel de potjes onder de kraan schoon en zet ze omgekeerd op het rek van een koude oven. Spoel de deksels met heet water schoon en laat ze in een vergiet uitlekken. Zet de oven op 125°C. Als de jam klaar is, zet dan de oven uit, pak de potjes en zet ze op een vochtige doek op het aanrecht. Vul de potten met jam en sluit ze af met de schroefdop.

Geen opmerkingen: