zaterdag 9 april 2011

Aardappelen telen in een kist
In het AD van vandaag staat een artikel hoe je aardappelen in een kistje kunt telen.

"Tik een kratje of kistje op de kop: een sinaasappelkratje of een veilingkistje bijvoorbeeld. Bekleed het met worteldoek, zodat de bodem en de zijkanten bedekt zijn. Knip het af op de juiste maat en zet het eventueel vast. Vul de kist voor driekwart met bemeste potgrond.
Koop een zakje pootaardappelen bij een tuincentrum. Neem een vroege soort, dan heb je eind juni al oogst. Laat ze een paar dagen in het halfdonker liggen totdat ze kiemscheuten hebben van 1-2 centimeter. Poot er vier of vijf in het kistje, een paar centimeter diep. Zet het kistje op een plek waar het minstens zes uur per dag zon heeft. Houdt de aarde vochtig.
Zodra de aardappelplantjes 10 centimeter groot zijn, voeg je nog een laagje aarde toe. Doe dit nog een keer als het plantje 20 centimeter is. Dit 'aanaarden' voorkomt dat de aardappelen in contact komen met zonlicht en daardoor groen en giftig worden.

Als de plant is uitgebloeid, kun je de aardappelen oogsten. Goede kans dat de vier, vijf aardappelen zich wonderbaarlijk hebben vermenigvuldigd tot vijfentwintig tot veertig stuks!
Een ander mirakel is de smaak van zo'n dagverse aardappel. Nergens mee te vergelijken!
(Een van de tien groenteteelttips uit Zelf geoogst; supersimpel moestuinieren en superlekker koken van Marian Flint, Uitgeverij Snor.) 


Nog een tip: plant Oost-Indische kers, afrikaantjes en goudsbloemen tussen je kruiden en groenten om klein ongedierte als mieren, luizen en aaltjes op afstand te houden."

Geen opmerkingen: