donderdag 26 mei 2011

Tarwebrood (2)



Omdat we dit brood wat zwaar vonden, ben ik gaan experimenteren en dit is er uitgekomen: een lekker, luchtig bruin brood.

Ingrediënten
  • 400 ml water
  • 350 gram volkoren tarwemeel
  • 400 gram tarwebloem
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde gist



Gebruik een maatlepel.


Bereiding
Ik heb de methode van Eenvoudig Leven gevolgd: eerst kneden in de broodbakmachine en daarna bakken in de oven.

Doe eerst het water in de broodbakmachine, daarna de bloem, dan gist, dan het meel en vervolgens alle overige ingrediënten. Let erop dat de gist niet in contact komt met het zout of water.
Na 30 minuten is het deeg gekneed en heeft de 1e rijzing plaatsgehad.
Haal het deeg uit de machine, leg het ongeveer een half uur in een kom met een theedoek erover.

Haal het deeg uit de kom, sla het door (lucht eruit drukken), vorm het en leg het in het broodblik.

(Als je er zaadjes op wilt, het brood bestrijken met wat water en de zaadjes erop drukken.)

Leg een theedoek over het broodblik en laat het deeg nog een keer rijzen (circa een half uur, zo nodig wat langer, het volume moet ongeveer verdubbeld zijn).

Verwarm de oven op 200°C (hete luchtoven) en bak het brood in ongeveer 40 minuten.

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Het klinkt wel als eindelijk een goed recept. Ik vind het altijd zo vervelend dat je na een halve dag (of eerder) iemand zijn hoofd kan inslaan met je een paar uur daarvoor nog heerlijk verse broodje.

Ga het morgen eens proberen, thanx!

Onder de knotwilg zei

Wij gebruiken zelf 2/3 volkoren meel en 1/3 bloem omdat we het anders te zwaar vinden, maar doen er geen ei door. Is dit ei ook voor de luchtigheid?

Groetjes Tineke

Karnelly zei

@ Tineke
Een ei maakt het ook luchtiger.

Tante Trijns zei

O, leuk!! Ga ik ZEKER ook eens proberen! Het valt me anders idd vaak tegen hoe snel het brood alweer aanvoelt als een verzameling droge korrels!
Bedankt hoor en zelf ook eet smakelijk!!
Groetjes Tante Trijns

Jolanda zei

Ik hanteer een andere volgorde en heb een minder grote machine (voor maar 500 gram meel). Een ei kan ik weleens proberen, goed idee!

Groetjes, Jolanda

Karnelly zei

@ Jolanda
Mijn machine is ook voor 500 gram meel.
Het kneden van 750 gram (half uur) gaat wel.

Vlijtig Liesje zei

Het ziet er heerlijk uit in ieder geval. En wat heb je het netjes gesneden! Dat vind ik altijd zo lastig.

Karnelly zei

Het snijden is het werk van echtgenoot :)

Anoniem zei

Broodje staat nu in de machine. Afbakken in de oven is zo veel lekkerder dan in dat apparaat maar om het ruige werk te doen is ie wel weer erg fijn!

Marianne zei

Dit ga ik zeker een keer proberen.
Ziet er erg smakelijk uit.
Heb een elektrische mes dus het snijden zal wel lukken.
Het probleem van de volgens lag bij blogg.
Ik heb me volgers weer terug.
Fijne zondag Marianne

Anoniem zei

Ik doe het ook op deze manier, kneed in de bbm 2 broden achter elkaar en bak ze dan tegelijk in de oven. We vinden zo het brood lekkerder dan gebakken in de bbm. Ik doe er geen ei en honing in. Na het afkoelen snijd ik het brood doormidden en doe het per halve broden in de diepvries, we gebruiken een half brood per dag. Zo droogt het ook niet uit. Lisa

Karnelly zei

De hoeveelheid olie heb ik gewijzigd van 2 naar 3 eetlepels.