woensdag 12 januari 2011

Volle melk en boter gezonder dan gedachtDit is mijn favoriete toetje. Turkse (of Griekse) yoghurt met honing en walnoten. Soms gaat er ook nog banaan door of appel.
Yoghurt met 10% vet. Wat dit betreft, heb ik me er nooit iets van aangetrokken dat die 10% vet verschrikkelijk slecht is.

En wat blijkt uit dit artikel?? Mijn man zegt dat ik niet alles moet geloven, maar dit geloof ik graag :))

Het AD van 12-1-2011:

Volle melk en boter gezonder dan gedacht?

LOS ANGELES - Boter, kaas en volle melk zijn misschien niet zo slecht voor onze gezondheid als gedacht. Onderzoek bewijst dat deze vetten onterecht een slechte reputatie hebben en er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat deze vetten uit het menu moeten geschrapt worden.
Gezondheidskenners schrijven zo min mogelijk verzadigde vetten uit zuivelproducten voor. Deze zouden de aders doen dichtslibben wat leidt tot hart- en vaatziekten en beroertes.

Deze veronderstelling is verre van duidelijk bewezen, zo blijkt uit vele resultaten, voorgesteld op een Amerikaans congres over voedingsadvies. Volgens onderzoeker Dr. Bruce Ferman van de universiteit van Californië is de koppeling tussen een inname van slechte vetten en gezondheid een té eenvoudige benadering in het voedingsadvies. "De relatie tussen vetten en gezondheid is ingewikkeld en hangt van verschillende factoren af zoals de menselijke genetica, leeftijd en levensstijl".

Alternatieven
Ook onderzoek aan de Harvard University ondervond dat de gevolgen van verzadigd vet op de cardiovasculaire risico's ook afhangen van andere voedingsstoffen. Verzadigde vetten vervangen door koolhydraten bleek zelfs schadelijker, vooral wanneer meer geraffineerde koolhydraten als zetmeel of suikers werden gebruikt in plaats van vet.

Volle melk
Eerder werd ontdekt dat volle melk bijvoorbeeld, rijker is aan vitamine A en D. Deze vitamine A bevordert de groei en zorgt voor een gezonde huid. Uit onderzoek blijkt dat het ook heilzaam is voor een goede klierwerking en het tegen ontstekingen werkt. De vitamine D helpt om het lichaam kalk op te laten nemen en dit mineraal vast te leggen in beenderen en het gebit.

6 opmerkingen:

Stina zei

Ja soms weet je niet wat je geloven moet of zelfs eten kan hé vindt je ook niet!!

Theresia zei

Joepie! ik neem altijd roomboter en volle melk en volle yoghurt. 'k Weet nu waarom ik me zo gezond voel :-)

Prulletje zei

ja en al dat "volle" is ook nog zo smaaaaakelijk, dit is een bericht naar mijn hart! Lekker komend weekend maak ik een yoghurt taart..met jawel..heerlijke volle yoghurt !

zo nu ga ik eens even snuffelen op je blog, ziet er zo leuk uit !

groetjes Elise

Kom Achterom zei

Op naar de zuivelhoeve!
heerlijk
fijne avond
Yolanda

Goud en Zilver zei

Lekker blijven eten zou ik zeggen.

Groeten Herma

Anoniem zei

http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=112

Was al langer 'bekend'. Maar inderdaad, je weet niet wat je moet geloven.

Wel apart dat je juist op RTL Unilever en de staatsomroep dingen hoort over: *persbericht* biologisch voedsel niet gezonder dan 'gewoon' voedsel...

Ik zag dat je tegenwoordig zelfs light suikerklontjes hebt, waa!

Hier ook altijd roomboter. En volle yoghurt. Kan van brood met light smeerkaas echt zes op, van gewoon brood met volle kaas max. twee ofzo. Is ook niet voor niets?