vrijdag 31 oktober 2008

Salade niçoise



  • 4 eieren


  • 1 ui


  • 100 gram radijsjes


  • 2 stengels bleekselderij


  • 1 rode paprika


  • 4 tomaten


  • 50 gram gemengde sla


  • 15 gram basilicum, fijngesneden


  • 1 teen knoflook


  • 1 blikje tonijn in olijfolie (185 gram)


  • 100 gram zwarte olijven


  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge


  • 1 eetlepel wijnazijn


Kook de eieren in 7 minuten hard, spoel ze af onder koud stromend watr en pel ze. Snijd de ui in ragfijne ringen en de radijsjes, de bleekselderij en de paprika in kleine stukjes. Snijd de tomaten in 12 parten die je apart bewaart. Meng de sla met het basilicum, prs de knoflook erboven uit.



Verdeel het sla-knoflookmengsel over een schaal of over 4 borden. Meng de ui, radijsjes, bleekseldrij en paprika en leg dit op het slamengesel. Houd je erg van paprika, ui of radijs, neem er dan wat meer van. Maak de tonijn los met een vork en verdeel die, samen met wat olie uit het blik, over de groenten.



Snijd de hardgekookte eieren in vieren. Leg de parten ei en tomaat langs de rand van het bord en verdeel de olijven over de groenten en tonijn.



Als laatste besprenkel je de salade met de oljufolie en de azijn (bijv. wijnazijn, maar elke soort is toegestaan.) Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe.





Zet de salade zo'n 20 minuten in de koelkast om te rusten en de smaken op elkaar te laten inwerken. Serveer er vers stokbrood bij.





Voor 4 personen



Recept Allerhande nr. 8 - 2008

Geen opmerkingen: