zaterdag 28 maart 2009

Bruinebonenschotel



Ingrediënten
  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 2 grote uien
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2-4 eetlepels keukenstroop
  • 4 eetlepels azijn
  • 0,5 theelepel koekkruiden
  • peper, zout
  • 3 bosuitjes
  • koriander
Bereiding
Doe de bonen met 1 liter koud water in een pan en laat ze circa 8 uur weken. Kook ze daarna in het weekwater in circa 1 à 1,5 uur zachtjes gaar. (Of neem twee grote potten bruine bonen.)
Pel de uien en snipper ze grof.
Verwarm de spekblokjes in een koekenpan op zacht vuur tot er wat vet uitsmelt. Bak ze daarna op hoger vuur knapperig bruin. Schep de spekjes uit de pan.
Verhit wat olie in een wok en bak de gesnipperde ui hierin goudbruin. Roer de mosterd, basterdsuiker, stroop, azijn en koekkruiden erdoor en laat even sudderen.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet en vang het vocht op. Schep de bonen door het uimengsel en warm ze al omscheppend goed door. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
Schep de spekjes erdoor, breng op smaak met zout en peper en doe er op het laatste moment 3 in dunne ringetjes gesneden bosuitjes en 2 eetlepels fijngehakte koriander door.
Serveer met Amsterdamse uitjes, augurkjes en een frisse salade.

Voor 4 personen

    Geen opmerkingen: