Dit is een recept uit Het Basis Kookboek van AH.
Als je de bramen een nacht laat rusten, komt de pectine uit de bramen. Die pectine zorgt ervoor dat de vruchten, als je ze weer opkookt, zich tot een mooie jam binden.
Nodig voor 2 potten:
500 gram gewassen bramen
1 appel, geschild en in stukjes
450 gram suiker
1 eetlepel citroensap
1 kaneelstokje
grote pan
houten pollepel
2 jampotten
schone theedoek
Dag 1
Doe de bramen en de appel in de pan, voeg de suiker, het citroensap en het kaneelstokje toe en breng alles op een middelmatig vuur aan de kook. Roer af en toe met de pollepel. Laat de bramen afkoelen. Dek de pan af en zet de pan een nacht op een koele plaats.
Was de potten en deksels in de vaatwasser of in sodawater en laat ze omgekeerd uitlekken.
Dag 2
Zet de pan met bramen op een vrij laag vuur en breng de bramen langzaam aan de kook. Roer af en toe. Zet het vuur hoog en laat de massa 5 minuten flink borrelend koken. Roer af en toe met de houten lepel.
Schep met een natte lepel het schuim dat zich op de jam gevormd kan hebben eraf. Schep de jam in potten. Sluit de potten met het deksel. Zet de potten 5 minuten op hun kop, zodat de lucht uit de potjes geduwd wordt. Keer de potjes daarna weer en laat ze verder afkoelen.
De potten zijn ongeopend zeker 6 maanden houdbaar. Bewaar een geopende pot in de koelkast.
Bereiden dag 1 ca. 10 minuten
Bereiden dag 2 ca. 25 minuten
Bevat per 100 gram: 190 kilocalorieën - 1 g eiwit - 0 g vet - 46 g koolhydraten
5 opmerkingen:
Als ik dat zie vind ik het altijd zo jammer dat ik niet van jam houd.
groet
toch ook eens proberen met appel.ziet er goed uit.
grt Anneke
Nooit van de combi appel/ bramen gehoord, maar het klinkt wel lekker!
We hebben alleen geen bramen in de tuin, moet ik maar eens een kijkje gaan nemen in het park :-)
Groetjes Tineke
Die combinatie heb ik nog nooit gehad. Maar het is vast heel gezond.
hi
i love bramble- apple jam, it taste wonderful.
what is aardbeienjam?
groetjes regina
Een reactie posten