donderdag 2 april 2009

Asperges



Reken voor een hoofdgerecht circa 500 gram per persoon.
Asperges kunnen een paar dagen bewaard worden in de koelkast. Wikkel ze in een vochtige theedoek en leg ze in de groentela.

Leg de asperges een half uur voor het schillen in koud water (groene asperges 15 minuten; alleen dikke groene asperges hoeven geschild te worden).
Schil met een dunschiller vanaf 2 cm onder het kopje naar onder; schil royaal, laat de stroken schil elkaar steeds voor de helft overlappen. Snijd van het harde uiteinde minstens 2 cm af.
Leg de asperges tot gebruik in koud water.

Koken en direct eten:
Kook de asperges zachtjes 8 minuten en laat ze, van het vuur af, nog 8 minuten in het hete kookvocht staan.

Koken en later eten:
Zet de asperges op in een ruime pan met koud water en een snufje zout. Laat rustig aan de kook komen en zet het vuur dan uit. Laat ze afkoelen in het kookvocht. Dit kun je een paar uur van tevoren doen. Als je ze nodig hebt, laat je ze nog even aan de kook komen. Dan zijn ze warm en precies goed: gaar maar niet te zacht. Goed laten uitlekken.
Bewaar schillen, uiteinden en kooknat voor aspergesoep.

Geen opmerkingen: