zondag 12 augustus 2007

Youvetsi



Ingrediënten
  • 1 kilo riblappen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 ui
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 500 gram kritharaki (pasta in de vorm van rijstkorrels)
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • zout, peper
Bereiding
Snijd het vlees in grove blokken en snipper de ui. Verhit olie en boter in een braadpan, bak het vlees rondom bruin. Bestrooi met peper en zout. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg tomatenblokjes, suiker en kaneel toe en schenk er zoveel warm water bij dat het vlees net onder staat. Laat het vlees circa 2 uur sudderen.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de inhoud van de pan in een ondiepe, wijde ovenschaal. Voeg de pasta toe en roer goed om. Schenk er evenveel water bij als er kritharaki in de schaal zit en laat circa 40 minuten garen in de oven. Bestrooi met de parmezaanse kaas en laat die in 5-10 minuten garen.

Lekker met een salade van geraspte wortel, appel en peterselie. En schenk er een stevige rode wijn bij, bijvoorbeeld een Griekse van Naoussa.

Tip: Youvetsi is ook erg lekker met lams- of kalfsvlees. Verkort de stooftijd voor het vlees dan tot 1 uur.

(Zie ook artikel "Griekse pasta vermomd als rijst" van Puck Kerkhoven)
 
Voor 5 personen

Kijk voor meer recepten uit de Griekse keuken bij Karnelly

1 opmerking:

Eline zei

Superrecept, zocht het al maanden en sinds ik het heb gevonden (ook alweer ruim 2 jaar terug) eten wij met veel plezier youvetsi. Ik maak het echter wel krachtiger door twee keer zoveel kaneel en tomatenblokjes te gebruiken en af en toe gooi ik er wat rode wijn bij. De parmezaan vervang ik door Old-Amsterdam vanwege de scherpe smaak van parmenzaanse kaas die hier niet altijd gewaardeerd wordt. Heb inmiddels ook een winkeltje gevonden waar ze altijd kritharaki verkopen.

Nu gauw weer nar Griekenland om het daar weer te eten !!