donderdag 9 augustus 2007

Chili con carne



Ingrediënten
  • 2 middelgrote uien
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 grote rode paprika, bij voorkeur ontveld
  • 2 rijpe (Italiaanse) tomaten, ontveld
  • circa 250 gram gekookte rode kidneybonen, uit pak, blik of pot (circa 150 gram gedroogde kidneybonen)
  • 1 1/2 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 250 - 300 gram rundergehakt, bij voorkeur grof gemalen
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 klein gedroogd Spaans pepertje, verkruimeld en daarna fijngewreven
  • 2 dl gezeefde tomaten, uit pot, pak of blik
  • 1 dl rode wijn
  • zout
  • 1 eetlepel fijngehakte (blad)peterselie
Bereiding
Snipper de uien, hak de knoflook ragfijn en snijd het vruchtvlees van paprika en tomaten in kleine stukjes. Laat de bonen uitlekken. Spoel er daarna een royale hoeveelheid koud water over en laat de peulvruchten opnieuw uitlekken.
Verhit de olie in een wok. Fruit de uien boven een matig vuur 3 minuten. Schep knoflook erdoor en voeg het met een vork losgehaalde gehakt toe. Laat alles, onder voortdurend roeren en omscheppen, zolang bakken tot het gehakt de oorspronkelijke kleur heeft verloren en in kruimels uiteen is gevallen. Schep paprika, chilipoeder, het Spaanse pepertje en de in kleine stukjes gesneden tomaten erdoor.
Voeg daarna de gezeefde tomaten en de rode wijn toe. Roer krachtig door en laat alles 20 minuten zachtjes sudderen. Roer en schep het gerecht met grote regelmaat om. Schep na 15 minuten de uitgelekte kidneybonen erdoor. Voeg naar eigen smaak wat zout toe.

Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi er peterselie over. Geef er knapperig, in eigen oven afgebakken, stokbrood en eventueel een gemengde groene salade met komkommer bij.

Voor 2 à 3 personen.

Geen opmerkingen: