woensdag 18 maart 2009
Onze eetbare tuin
Vandaag in de tuin gewerkt. Ongeveer 13 m² hebben we bestemd voor onze 'eetbare tuin'.
Langs de schutting hebben we een aantal bramen- en frambozenstruiken geplant.
Een plekje voor onze appelboom.
Deze miniatuur appelboom van Coronet, variëteit Red Devil, stond in een pot op ons dakterras. Hij heeft de verhuizing goed doorstaan en loopt al uit.
Naast het tuinhuisje een vijg en een kleipeer. Daar komen nog wat aardbeienplantjes bij.
De kleipeer is een vroege, groenbruine stoofpeer. Is plukrijp in oktober en kan zelfs tot laat in de lente bewaard worden. De kleipeer is een zelfbestuivend ras. Geeft veel vruchten, waardoor de neiging tot beurtjaren snel ontstaat, wat voorkomen kan worden door tijdig en voldoende te dunnen.
Snoeitijd: vanaf week 48 t/m week 10. Knip verticale takken, de zogenaamde loten, weg. In de beginjaren horizontaal buigen van vruchtdragende takken noodzakelijk.
Bemesting: organische meststof in de herfst en bij rijke vruchtdracht in de zomer nog een keer.
Ribes rubrum - Jonkheer van Tets
Mooie rode bes die zonder veel aandacht goed groeit en bloeit. Zelfbestuivend.
Pluktijd: begin juli.
In de winter snoeien, maar niet als het vriest.
De struik draagt op zowel 1- als 2-jarig hout, te oude takken wegknippen. Zorg voor voldoende licht in de basis.
Houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium.
In een paar bakken verschillende soorten sla gezaaid.
Salie en rozemarijn.
De bieslook groeit al goed.
De laurier, die inmiddels al twee keer verhuisd is.
Sjalotjes geplant, bosuitjes, radijs en rucola gezaaid.
Knoflook en tijm.
Meer over frambozen, bramen, vijg en appel vind je hier.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten