Een paar maanden geleden zijn we verhuisd. Een gedeelte van de tuin is bestemd voor groente, kruiden en fruit. Er staan inmiddels wat kruidenplanten, bramen, frambozen, een appelboom en een bessenstruik. Voor de rest is het wachten op het voorjaar.
De laurier in de tuin van ons vorige huis was te groot geworden om mee te verhuizen, vandaar dat ik daar volgens de aanwijzingen van Neerlands Tuin wat stekjes van genomen heb.
Hoe stek ik Laurier?
De vermenigvuldiging van een laurier (Laurus nobilis L.) kan op drie manieren gebeuren:
Laurier kan worden gestekt in de herfst (september - november). Snij onder een bladpaar de stengel met een scherp mes af. De lengte van de stek bedraagt ongeveer 10 cm. Verwijder de eerste twee bladparen die direct boven de snede zitten, zonder de ogen te beschadigen. De overige bladeren laat u op de stengel staan. Knip de top van de stengel af.
Maak verscheidene stekken om het risico van mislukking te verkleinen.
Gebruik als grondmengsel een goede, gezeefde bladaarde met zand erdoor. Een verhouding van 1 deel bladaarde en 2 delen zand is goed. Doe dit mengsel in een kistje of plastic bak. Een laagdikte van 15 cm is goed. Zorg ervoor dat het kistje of de bak met een glasplaat of een doorzichtige plastic folie afgedekt kan worden; de luchtvochtigheid moet hoog blijven gedurende het bewortelingsproces. Vooraf moet het grondmengsel worden begoten met water. Maak met een stokje een gaatje in het grondmengsel en steek de stek hierin.
Eventueel kunt u 'stekmedium' gebruiken. Dit groeimiddel kunt u aanschaffen in een tuincentrum. Druk de grond rondom de stek goed aan. Lucht af en toe door de glasplaat open te zetten of het folie eraf te halen. De temperatuur moet absoluut boven de 20 graden gehouden worden! Een lagere temperatuur veroorzaakt rot aan de stek of anders verloopt het bewortelingsproces buitengewoon traag. Laat de stek minstens drie maanden in de grond staan.
Bron: Neerlands Tuin
Geen opmerkingen:
Een reactie posten