vrijdag 27 augustus 2010

Courgette met rozijnen en rozemarijn

Een heerlijk bijgerecht voor 2 personen.



Halveer 2 courgettes in de lengte en snijd de helften vervolgens in plakjes van 1 cm dik. Verhit een paar eetlepels olie in de koekenpan en bak de courgettes al omscheppend lichtbruin (circa 5 minuten). Bak 2 eetlepels blanke rozijnen heel even mee en vervolgens ongeveer 2 minuten  1 fijngehakt teentje knoflook en 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn.

donderdag 19 augustus 2010

Oogsten

Gisteravond heb ik niet zo ver bij ons vandaan een doodlopend weggetje vol met bramenstruiken gevonden. Binnen een half uur hadden we 1,5 kg bramen. Daar ga ik straks nog even jam van maken.
Langs dezelfde weg stonden heel veel vlierstruiken met bijna rijpe besjes. Volgende week ga ik er dus weer naar toe.



Dit is de oogst uit de tuin vandaag



en ook deze dahlia's komen er vandaan .



De selderie zit inmiddels in de diepvries.

De frambozenstruiken zitten vol heel kleine rupsjes. We hadden onze kleindochter van net drie een lang weekend te logeren en zij heeft met engelengeduld  'rupsjes gevangen'. Wel jammer hoor, de struiken zijn niet zo mooi meer met al die gaten in de blaadjes.

Van de paksoi is niet veel meer over. Alle rupsen daarin hebben we hopelijk nu uitgeroeid, dus misschien wordt het nog wat.

dinsdag 17 augustus 2010

Bramenoogst

Van de bramen die ik de afgelopen week verzameld heb, heb ik bramensap gemaakt.



Ik had een kilo bramen.
Verder heb je nodig 125 gram suiker, een paar kruidnagels,
1 kaneelstokje en een halve onbespoten citroen.



Was de bramen, doe ze in een pan en laat ze op laag vuur zacht worden; niet laten koken.



Zeef de bramen, vang het vocht op en laat de vruchten uitlekken.



Was en rasp de citroen.
Doe het sap in een pan, voeg citroenrasp toe met de suiker, kruidnagels en het kaneelstokje. Laat ongeveer 30 minuten op laag vuur koken. Af en toe roeren.



Zeef het sap en doe het in goed schoongemaakte flessen.

maandag 9 augustus 2010

Salie



De bos hangt nu in een koele, donkere ruimte te drogen. (Lees hieronder de reactie van Theresia! )

Rosamond Richardson schrijft in haar boek Puur Natuur over salie het volgende:

Salie (Salvia officinalis): De 'verlossende salie' was in de Oudheid een van de meest gewaardeerde kruiden. Het verjongt en is goed voor het geheugen terwijl de antiseptische en adstringerende eigenschappen ervan het tot een probaat middel tegen angina, astma, slijmvlies- en voorhoofdsholteontsteking maken. Het werkt slijmoplossend, versterkt het immuunsysteem en kalmeert de maag en de lever. Het is een diureticum, en de bloedstelpende werking ervan helpt bij menstruatieproblemen, wonden en sneetjes. Gorgel met saliethee bij keelpijn.

zondag 8 augustus 2010

Syka me chymo portokali - vijgen met sinaasappelsap

 

Snijd het steeltje van 8 rijpe vijgen en snijd ze in vieren. Vermeng ze met het sap van 1 grote sinaasappel en zet ze 1 uur in de koelkast.

Bestrooi de vijgen met gehakte, ongezouten pistachenoten.

Voor 4 personen

woensdag 4 augustus 2010

Lavendel drogen



Volgens Rozenkwekerij De Wilde is de kans groot dat mijn bosje lavendel uit elkaar valt.
De bloemen waren al te ver uit. Lukt het niet, dan gaan de gedroogde bloemetjes in geurzakjes.