maandag 20 april 2009

Koolmezen













woensdag 15 april 2009

Onze tuin


Muziek van David Mallett: The Garden Song

dinsdag 14 april 2009

Kleinblijvende fruitboompjes

Een rondje Intratuin heeft ons twee kleinblijvende fruitboompjes opgeleverd. De boompjes zijn op een speciale manier gekweekt en daardoor uitermate geschikt om in een pot op het terras of balkon te planten.
Een appelboom: malus domestica 'Elstar'. Bloeit met wit-roze bloemen in mei. De pluktijd is half september.
Zelfbestuivend, maar door middel van kruisbestuiving met o.a. Cox, Topaz, Golden Delicious of Ecolette meer succes. Vraagt een zonnige standplaats en is winterhard.
Een kersenboom: prunus cerasus 'Morel'. Bloeit in mei met zuiverwitte bloemen. Pluktijd juli-augustus. Zelfbestuivend. Standplaats zon-halfschaduw. Is winterhard.

In de winter nieuw gegroeide takken wegsnoeien, zodat de boompjes op deze hoogte blijven.
Bemesten in de winter: siertuincompost met ruim gedroogde koemest rond de plant aanbrengen. In de zomer 1 of 2 keer bijmesten met bordermeststof of biologische groente- en fruitvoeding.

Boompjes en meststoffen te koop bij Intratuin.

dinsdag 7 april 2009

Speklapjes



Ingrediënten
  • 4 speklapjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • peper
  • eventueel wat zout
Bereiding
Wrijf de speklapjes in met gemberpoeder, kruidnagelpoeder en peper. Bak de lapjes op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten en vervolgens nog een paar minuten op hoog vuur.

Voor 4 personen

vrijdag 3 april 2009

Cranberrycompote



Ingrediënten
  • 500 gram cranberries
  • 1 dl rode port
  • 300 gram suiker
Bereiding
Was de cranberries goed. Laat ze met 3 dl water, de port en de suiker rustig koken gedurende 6 tot 8 minuten met het deksel op de pan. Af en toe roeren.
In schone, goed afgesloten potjes is de compote een paar maanden houdbaar.

donderdag 2 april 2009

Asperges



Reken voor een hoofdgerecht circa 500 gram per persoon.
Asperges kunnen een paar dagen bewaard worden in de koelkast. Wikkel ze in een vochtige theedoek en leg ze in de groentela.

Leg de asperges een half uur voor het schillen in koud water (groene asperges 15 minuten; alleen dikke groene asperges hoeven geschild te worden).
Schil met een dunschiller vanaf 2 cm onder het kopje naar onder; schil royaal, laat de stroken schil elkaar steeds voor de helft overlappen. Snijd van het harde uiteinde minstens 2 cm af.
Leg de asperges tot gebruik in koud water.

Koken en direct eten:
Kook de asperges zachtjes 8 minuten en laat ze, van het vuur af, nog 8 minuten in het hete kookvocht staan.

Koken en later eten:
Zet de asperges op in een ruime pan met koud water en een snufje zout. Laat rustig aan de kook komen en zet het vuur dan uit. Laat ze afkoelen in het kookvocht. Dit kun je een paar uur van tevoren doen. Als je ze nodig hebt, laat je ze nog even aan de kook komen. Dan zijn ze warm en precies goed: gaar maar niet te zacht. Goed laten uitlekken.
Bewaar schillen, uiteinden en kooknat voor aspergesoep.